A vizipipázást a cigaretta egészségesebb alternatívájaként ismerik. Elsősorban a vizipia dohány édes illata és kellemes íze miatt. Valamint a vizipipázásnak igen jelentős szociális jelentősége van. Általában alkalmi szokás. Viszont sajnos nincs olyan, hogy egészséges dohányzás még akkor se, ha sokkal veszélytelenebb mint a cigaretta.


Mi is az a vizipipa?

A vizipipát arra használják, hogy édes és ízgazdag dohányokat illetve egyéb (vizipipa kő, vizipipa krém..) dohány helyettesítő termékeket füstöljenek el.  A vizipipa általában meglehetősen nagy és egy víztartályból, egy hosszú csőből, szén tálcából, egy vagy több szivócsőből és egy dohány tartóból áll. Ezt a képen részletesebb formában is láthatjátok.

A dohányt gyakran melasz, gyümölcs hús vagy méz hozzá adásával ízesítik. Így érik el hogy a dohánynak gyümölcs íze esetleg mentolos íz hatása legyen. Ezek az ízesítők édesítik a dohány ízét és aromáját, ami különösen vonza a fiatalokat. Mostanában elterjedtek a dohány helyettesítők is, mint például a vizipipa ásványok, géllek és még sok féle “herbál” termékkel találkozhatunk a piacon. Ezeknek az íze különössen erős és ízletes. Tökéletes azok számára akik tartózkodnak a dohánytól és annak káros hatásaitól.

Az 1990-es években kezdett el népszerűvé válni a keleti meditárrán országokban. A vizipipa használat egyre nőtt, mára az egész világon megtalálható szociális szokássá vált.

Hogyan működik a vizipipa?

Amint már említettem, a vizipipán megtalálható egy kerámia rész aminek a tetején helyezkedik el a fólia vagy szén konzol. Azokban pedig a szenek. Amint a szén tovább melegíti a dohányt/dohány helyettesítőt füst keletkezik. A füst a víztartályon keresztül lehűl és onnan kerül a szívócsövön keresztül a tüdőnkbe.

A vizipipa dohány

Általános tévhit hogy a vizipipa eltávolítja a nikotint és más káros anyagokat. Míg a víz szürt füst kevésbé káros az emberi tüdőre a füst mérgezettsége változatlan marad. A rákot okozó anyagokat nem szűri ki. A vizipipa dohány sok hasonló káros anyagot tartalmaz mint a cigaretta, többek között:

  • Szén-monoxid
  • Kátrány
  • Arzén
  • Króm
  • Kobalt

 

Egyes dohány termékek azt állíthatják hogy az ő termékeikben nem található meg kátrány, ez az információ félre vezethető lehet. Az hogy a dohány termék nem tartalmaz kátrányt az addig igaz, amíg a terméket meg nem égetik vagy fel nem melegítik. Ez arra enged következtetni hogy a vizipipa dohánynak kissebb a kátrány tartalma mint a cigarettának, ami nem így van. Továbbá a dohány melegítésére használt szén szén-monoxidokat, fémeket és egyéb rákot okozó szereket tartalmazhat.

Hol kapható vizipipa dohány?

A magyar jogszabálynak megfelelően 18. életévet betöltött személy hivatalosan a Magyar nemzeti dohányboltokba tud dohányt vásárolni.

Tags: